Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός θηλασμός: Δώρο ζωής στο παιδί σας.

Μια σχέση ζωής ξεκινά από την πρώτη στιγμή που η μητέρα θα αγκαλιάσει το μωρό της.

 

Η σχέση μητέρας – παιδιού, η οποία χτίζεται μέσα από τους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργεί το βλέμμα, η αγκαλιά, η ανάσα, ο χτύπος της καρδιάς και φυσικά ο θηλασμός.

 

Το μητρικό γάλα είναι το μεγαλύτερο δώρο που κάνει η φύση στη μητέρα κι εκείνη με τη σειρά της στο παιδί της.

Πρόκειται για υπερτροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά και υγρά που χρειάζεται το βρέφος για την ανάπτυξη του. Επιπλέον συνεχίζει να του προσφέρει τα αντισώματα που είχε από τη μητέρα πριν ακόμη γεννηθεί.

 

Το μητρικό γάλα ενδείκνυται για όλα τα μωρά συμπεριλαμβανομένων και των πρόωρων.

Θηλασμός & Οφέλη Μητέρας και Παιδιού

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος αφορούν τη μητέρα αλλά και το παιδί της.

Πιο συγκεκριμένα, τα μωρά που έχουν τραφεί με μητρικό θηλασμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βρογχικό άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 1, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, σοβαρή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ από την πλευρά τους οι μητέρες που θηλάσουν κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν ασθένειες όπως καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση.

Θηλασμός & Διατροφή

Με τον θηλασμό η μητέρα δίνει στο παιδί της όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του, η οποία κινείται με ταχείς ρυθμούς τους πρώτους μήνες της ζωής. Σε γενικές γραμμές οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται 330 έως 400 θερμίδες επιπλέον στη διατροφή τους.

 

Φροντίστε να εστιάσετε σε υγιεινές επιλογές, τα οφέλη των οποίων θα καρπωθείτε εσείς και το μωρό σας.

Επιλέγοντας τροφές όπως πρωτεΐνες, άπαχο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, αμυλούχα προϊόντα, ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, φρούτα και λαχανικά φροντίζετε για τη σωστή διατροφή και των δυό σας.

 

Επιπλέον, η ποικιλία τροφών δημιουργεί διαφορετικές γεύσεις στο γάλα, οι οποίες θα βοηθήσουν το μωρό σας να δεχτεί πιο εύκολα αργότερα τις στερεές τροφές.

Γενικά δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές στον μητρικό θηλασμό. Ακόμη και ο καφές επιτρέπεται σε μέτρια ποσότητα, η οποία δεν ξεπερνά τα 2 έως 3 φλυτζάνια την ημέρα.

 

Όσο για το ερώτημα κάπνισμα ή θηλασμός, δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

«H σωστή διατροφή βοηθά τη θηλάζουσα μητέρα να διατηρήσει το γάλα της αλλά και την υγεία της, καθώς και την υγεία του παιδιού της.»

Doctor's Tip

Διάρκεια Θηλασμού

Μια συχνή απορία και αγωνία των λεχωίδων είναι αν το μωρό τους τρέφεται επαρκώς με τον θηλασμό.

 

Η αλήθεια είναι ο μητρικός θηλασμός, ειδικά στις πρώτες εβδομάδες, δεν λειτουργεί με πρόγραμμα. Τα μωρά παίρνουν όσο γάλα χρειάζονται, θηλάζουν το καθένα με τους δικούς του ρυθμούς και σταματούν όταν χορτάσουν. Στις πρώτες προσπάθειές τους μπορεί να φτάσουν ακόμη και τη μία ώρα σε κάθε γεύμα και σταδιακά θα φτάσουν 5 έως 10 λεπτά σε κάθε μαστό. Η διάρκεια και η συχνότητα των γευμάτων μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες του βρέφους.

 

Ο μαιευτήρας σας θα σας ενημερώσει για την υψηλή διατροφική και όχι μόνο αξία του μητρικού γάλακτος και για τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και σχετικά μαθήματα σχετικά με τη διαδικασία από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Συχνές Ερωτήσεις

Όσο περισσότερο θηλάσετε, τόσο καλύτερα για το μωρό σας είναι η αληθινή απάντηση στο ερώτημα. Οι συστάσεις περι χρονικών διαστημάτων που θα πρέπει να θηλάσει ένα μωρό αναφέρουν αποκλειστικό θηλασμό έως την ηλικία των 6 μηνών και ενθάρρυνση της μητέρας για ένα έτος. Ωστόσο κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και μπορεί να μην είναι σε θέση να θηλάσει όσο θα ήθελε. Το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικό είτε ως πλήρης αποκλειστική διατροφή, είτε σε συνδυασμό με το βρεφικό ή “ξένο” όπως συνηθίζεται να λέγεται το γάλα που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στη διατροφή του μωρού.

Πράγματι πολλές γυναίκες δεν έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο αυτό δεν συγκαταλέγεται στις αξιόπιστες μεθόδους ελέγχου γεννήσεων. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τη μέθοδο αντισύλληψης που πρέπει να ακολουθήσετε.

Όχι δεν πρέπει να διακόψετε τον θηλασμό. Θα ζητήσετε ιατρική συμβουλή για την αιτία που προκαλεί πόνο στις θηλές και την αντιμετώπιση του.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Κύηση & Εμβόλια

Κύηση & Εμβόλια

Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο, καθώς τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Με τον εμβολιασμό, πάντα σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα, προστατεύεται η μητέρα και το έμβρυο.

Κατάψυξη Ωαρίων

Κατάψυξη Ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει ευκαιρίες στη σύγχρονη γυναίκα να «χρησιμοποιήσει» τη γονιμότητά της.

Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του Μαστού

Ο Οκτώβρης του Καρκίνου του Μαστού Με φόντο το Ροζ της Ελπίδας! Ο Οκτώβριος έχει χρώμα ροζ. Το ροζ της ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες που