Κύηση & Εμβόλια

Εμβόλια: Ασπίδα Προστασίας στη Μητέρα και το Έμβρυο.

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική χρονική περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Η υγεία και η ασφάλεια της, καθώς και του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο, είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ίδια αλλά και για τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που την παρακολουθεί.

Κατά τη διάρκεια της κύησης η μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο διανύουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με το σώμα να αλλάζει και τις ορμόνες να δίνουν τον δικό τους ρυθμό στη λειτουργία του οργανισμού.

Σε όλη αυτή την ξεχωριστή διαδικασία, η ανοσολογική κατάσταση της εγκύου μπορεί να αλλάξει λόγω των ορμονών που κατακλύζουν το σώμα της.

Η προστασία του οργανισμού με τα εμβόλια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο, καθώς τα εμβόλια έχουν σώσει και συνεχίζουν να σώζουν εκατομμύρια ζωές στον πλανήτη.

Με τα εμβόλια, πάντα σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα της, ο οποίος έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, προστατεύεται η μητέρα και το έμβρυο, τόσο πριν από τη γέννηση, όσο και στους πρώτους μήνες της ζωής του.

Τα εμβόλια εναντίον της γρίπης και του ιού που προκαλεί τον COVΙD-19 συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας για τις εγκυμονούσες, ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας προβλέπει και άλλα εμβόλια, τα οποία μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με σκοπό να προστατεύσουν τη μητέρα και το έμβρυο.

Ο μαιευτήρας θα ενημερώσει την έγκυο για τα εμβόλια, την αξία του εμβολιασμού και για τον λόγο που πρέπει να γίνει κάθε εμβόλιο ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό της, την κατάσταση της υγείας της τον κίνδυνο που διατρέχει να νοσήσει και τις συνθήκες ζωής της.

Η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια ξεκινούν πριν ακόμη ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) είναι ένα εμβόλιο που προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της ερυθράς, το οποίο γίνεται όμως τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την εγκυμοσύνη.

Εμβόλια κατά της Γρίπης

Στη χώρα μας το αντιγριπικό εμβόλιο προβλέπεται από το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για τις εγκυμονούσες σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης, για τις λεχωίδες και για τις θηλάζουσες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CDC (Centers of Disease Control and Prevention) στις ΗΠΑ, τα εμβόλια της γρίπης έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια εγκύους όλα αυτά τα χρόνια και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλή.

Το αντιγριπικό εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατεύσει την έγκυο και το έμβρυο από επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση.

Eμβόλια εναντίον του SARS COV-2

Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) συστήνει τον εμβολιασμό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας εναντίον του SARS-COV-2 που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, η διανύουν την εγκυμοσύνη τους ή έχουν μόλις γεννήσει.

 

Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία προτείνει τον εμβολιασμό έναντι του SARS COV 2 όλων των εγκύων κατά προτίμηση με m-RNA, χωρίς να απαγορεύεται κάποιος άλλος τύπος εμβολίου. Η σύσταση αυτή βασίζεται, όπως αναφέρει, στο γεγονός ότι υπάρχουν αυξανόμενα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Εμβόλια κατά του Κοκκύτη

Οι έγκυες προτείνεται να κάνουν επίσης το εμβόλιο κατά του κοκκύτη Tdap (Τετάνου, Διφθερίτιδας, Κοκκύτη) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και το μωρό τους από μία ασθένεια (τον κοκκύτη), η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή του. Το εμβόλιο γίνεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

«Όσο πιο μικρό είναι ένα μωρό που παθαίνει κοκκύτη, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί νοσηλεία.»

Doctor's Tip

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που θα μπορούσε να κάνει η έγκυος γυναίκα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού της και τις συνθήκες ζωής της, όπως:

Το θέμα του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε εγκυμοσύνης.

Η εμπιστοσύνη και η συζήτηση με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο αποτελεί την καλύτερη απόφαση που θα λάβει η έγκυος σχετικά με τον εμβολιασμό της.

Συχνές Ερωτήσεις

Εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς όπως το MMR ή της ανεμοβλογιάς δεν συνίστανται να γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επειδή τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, προτείνεται να κάνετε ένα εμβόλιο κοκκύτη σε κάθε εγκυμοσύνη.

Όχι, το εμβόλιο εναντίον της γρίπης δεν θα σας κάνει να κολλήσετε τον ιό της γρίπης.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι το μεγαλύτερο δώρο που κάνει η φύση στη μητέρα κι εκείνη με τη σειρά της στο παιδί της. Πρόκειται για υπερτροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά και υγρά που χρειάζεται το βρέφος για την ανάπτυξη του.

Κατάψυξη Ωαρίων

Κατάψυξη Ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει ευκαιρίες στη σύγχρονη γυναίκα να «χρησιμοποιήσει» τη γονιμότητά της.

Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του Μαστού

Ο Οκτώβρης του Καρκίνου του Μαστού Με φόντο το Ροζ της Ελπίδας! Ο Οκτώβριος έχει χρώμα ροζ. Το ροζ της ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες που