Καρκίνος του μαστού

Ο Οκτώβρης του Καρκίνου του Μαστού

Με φόντο το Ροζ της Ελπίδας!

Ο Οκτώβριος έχει χρώμα ροζ.

Το ροζ της ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες που «έφυγαν» από καρκίνο του μαστού, εκείνες που ήλθαν αντιμέτωπες και τα κατάφεραν αλλά και όσες συνεχίζουν να δίνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες.

Το ροζ της αλληλεγγύης και της ελπίδας απέναντι σε έναν κίνδυνο, τον καρκίνο του μαστού,  που δεν πρέπει να υποτιμά καμία γυναίκα.

Ο καρκίνος του μαστού κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στον πλανήτη και η απάντηση στην αντιμετώπιση του είναι μια και μοναδική: Η συνέπεια στην πρόληψη!

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την πενταετία από το 2015 έως το μέχρι το 2020, ο καρκίνος του μαστού κατέγραψε περισσότερα από 7,8 εκατομμύρια διαγνώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που τον καθιστά τον πλέον διαδεδομένο καρκίνο.

Εμείς οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι υπηρετούμε μια ιδιαίτερη ιατρική ειδικότητα, η οποία είναι αφιερωμένη στη γυναικολογική υγεία και στη διαδρομή της γυναίκας προς τη μητρότητα.

Από τη θέση αυτή έχουμε μια πολύ σημαντική ευθύνη.

Να τονίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο σε κάθε γυναίκα που φτάνει στο ιατρείο μας την ανεκτίμητη αξία της πρόληψης και στον καρκίνο του μαστού, όπως επίσης να την ενημερώνουμε και να την κατευθύνουμε.

Το βασικό τρίπτυχο πρόληψης στον καρκίνο του μαστού είναι η αυτοεξέταση, η κλινική εξέταση και ο απεικονιστικός έλεγχος, με τη μαστογραφία ως βασική εξέταση.

Η αυτοεξέταση είναι μια συνήθεια που μπορεί να σώσει ζωές όταν μάθει κανείς να την κάνει σωστά, χωρίς σε καμμία περίπτωση φυσικά να υποκαθιστά τον ιατρικό έλεγχο.

Η κλινική εξέταση είναι καθοριστικό μέρος της πρόληψης και η μαστογραφία αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο στον τομέα της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικές αναπτύξεις πριν ακόμη γίνουν αντιληπτές.

Διαβάστε επίσης

Ας μην ξεχνάμε ότι στα αρχικά στάδια του, που είναι σε μεγάλο ποσοστό ιάσιμος, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά ούτε και πόνο.

Η ετήσια συνάντηση για τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο και η προληπτική μαστογραφία μπορούν να γίνουν για κάθε γυναίκα τα πιο σημαντικά ραντεβού του Οκτωβρίου, αφιερωμένα αποκλειστικά στην πρόληψη της γυναικολογικής υγείας και κατα επέκταση του καρκίνου του μαστού.

«Μετά τον καρκίνο του δέρματος ο καρκίνος του μαστού φαίνεται ότι είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες στις ΗΠΑ.»

Doctor's Tip

Η Πολύτιμη Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού με ένα μηχάνημα που ονομάζεται μαστογράφος. Δίνει πληροφορίες για όγκους στο στήθος που ψηλαφίζονται αλλά και για ογκίδια που δεν μπορεί να ψηλαφίσει ο γιατρός ή η ασθενής.

Η πρώτη μαστογραφία μιας γυναίκας, η οποία ονομάζεται μαστογραφία αναφοράς, πραγματοποιείται σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα, μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών για προληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας η μαστογραφία έχει επιτύχει τη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 30 έως 40%.

Ναι στη Πρόληψη & Όχι στον Εφησυχασμό

Το θετικό είναι ότι οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη νόσο και η πρόοδος στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών επιβίωσης καθώς και σε σταθερή μείωση του ποσοστού των θανάτων κυρίως στον δυτικό κόσμο. 

Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται κανέναν εφησυχασμό, καθώς η νόσος είναι εδώ και πρέπει να συνεχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε.

Συχνές Ερωτήσεις

Όχι η μαστογραφία δεν προκαλεί πόνο. Μπορεί να νιώσετε πίεση για μερικά δευτερόλεπτα στους μαστούς, η οποία ωστόσο είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η εξέταση από τον ακτινολόγο.

Κλείστε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό σας για αξιολόγηση ακόμη και αν η πρόσφατη μαστογραφία σας είναι φυσιολογική. Υπάρχουν τύποι καρκίνου επιθετικοί, οι οποίοι εξελίσσονται πιο γρήγορα και άλλοι πιο αργά.

Ναι, θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Μπορείτε όμως να συζητήσετε το θέμα με τον ογκολόγο και τον γυναικολόγο σας και να αναζητήσετε λύση.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Κύηση & Εμβόλια

Κύηση & Εμβόλια

Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο, καθώς τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Με τον εμβολιασμό, πάντα σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα, προστατεύεται η μητέρα και το έμβρυο.

Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι το μεγαλύτερο δώρο που κάνει η φύση στη μητέρα κι εκείνη με τη σειρά της στο παιδί της. Πρόκειται για υπερτροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά και υγρά που χρειάζεται το βρέφος για την ανάπτυξη του.

Κατάψυξη Ωαρίων

Κατάψυξη Ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει ευκαιρίες στη σύγχρονη γυναίκα να «χρησιμοποιήσει» τη γονιμότητά της.