Κατάψυξη Ωαρίων

Κατάψυξη Ωαρίων

Η Γονιμότητα μπορεί να Περιμένει…

Σπουδές, καριέρα, φιλοδοξίες, μια αναπάντεχη εξέλιξη στην υγεία και η γονιμότητα γίνεται όνειρο που απομακρύνεται. Δεν χάνεται όμως!

Μπορεί να περιμένει μέσα σε μια δεξαμενή υγρού αζώτου, έως την ώρα που θα γίνει πραγματικότητα.

 

Ο λόγος για την κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει ευκαιρίες στη σύγχρονη γυναίκα να «χρησιμοποιήσει» τη γονιμότητά της όταν η ίδια νιώσει ότι είναι έτοιμη για αυτό τον μοναδικό ρόλο της ζωής της.

Κατάψυξη Ωαρίων & Κατοχύρωση με Νόμο

Τις ανάγκες και την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας ακολούθησε και η νομοθεσία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, η κατάψυξη ωαρίων μπορεί πλέον να γίνεται εκτός από ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς και για κοινωνικούς λόγους, δηλαδή για τη διατήρηση της γονιμότητας.

 

Θεσμοθετήθηκε λοιπόν και η αποκαλούμενη «κοινωνική κρυοσυντήρηση» (social freezing) με την οποία γίνεται πλέον νόμος η επιθυμία της γυναίκας να μεταθέσει τη δυνατότητα της απόκτησης ενός παιδιού για αργότερα με την κατάψυξη ωαρίων της.

 

Επιπλέον το μη γονιμοποιημένο γενετικό υλικό κατατίθεται για κρυοσυντήρηση μόνο με την άδεια του προσώπου που το καταθέτει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου ή του συντρόφου, στο σύμφωνο συμβίωσης.

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση – κατάψυξη ωαρίων είναι ένας σύγχρονος τρόπος διατήρησης της γονιμότητας μιας γυναίκας. Σε γενικές γραμμές η κατάψυξη ωαρίων περιλαμβάνει τη διέγερση ωοθηκών με φάρμακα, τη συλλογή ωαρίων, την κατάψυξη τους και την απόψυξη τους αργότερα όταν η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει. Τότε θα χρησιμοποιηθούν όσα ωάρια έχουν επιβιώσει.

 

Στην ουσία πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθείται με την εξωσωματική γονιμοποίηση, όμως αντί τα ωάρια να γονιμοποιούνται, αποθηκεύονται.

Ποιες γυναίκες αφορά η Κατάψυξη Ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια επιλογή της σύγχρονης γυναίκας που:

Η ηλικία της γυναίκας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα των ωαρίων που θα καταψυχθούν ώστε αργότερα να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών οι οποίες καταψύχουν τα ωάρια τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη στο μέλλον με τα συγκεκριμένα ωάρια. Όσο νωρίτερα λοιπόν, τόσο το καλύτερο σε ότι αφορά στην κατάψυξη ωαρίων.

«Το απόθεμα των ωαρίων αρχίζει να μειώνεται γρήγορα μετά την ηλικία των 37 ετών.»

Doctor's Tip

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, με εξειδίκευση σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να σας εξηγήσει τη μέθοδο, να σας συμβουλεύσει αν η κατάψυξη ωαρίων ενδείκνυται για τη δική σας περίπτωση, να σας μιλήσει σχετικά με το κόστος.

Συχνές Ερωτήσεις

Η διαδικασία ξεκινά με ιατρικό έλεγχο και την κλασσική διαδικασία της εξωσωματικής με λήψη φαρμάκων για να τονωθεί η παραγωγή ωαρίων. Όταν ωριμάσουν συλλέγονται με ωοληψία, ενώ η γυναίκα βρίσκεται υπό ήπια αναισθησία και στη συνέχεια αντί να αναμειχθούν με το σπέρμα, καλύπτονται με προστατευτικό υγρό και καταψύχονται και τοποθετούνται σε υγρό άζωτο.

Το κόστος θα το συζητήσετε με κάθε λεπτομέρεια με το κέντρο που θα αναλάβει τη διαδικασία. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος της εξωσωματικής, των φαρμάκων ,της συλλογής των ωαρίων και του ετήσιου κόστους αποθήκευσης και στη συνέχεια της απόψυξης και της εμφύτευσης στη μήτρα, αφού γονιμοποιηθούν με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της διαδικασίας είναι ήπιες και συνδέονται περισσότερο με την αύξηση των επιπέδων των ορμονών και μπορεί να είναι αλλαγή στη διάθεση, πονοκέφαλοι, εξάψεις και ναυτία.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Κύηση & Εμβόλια

Κύηση & Εμβόλια

Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο, καθώς τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Με τον εμβολιασμό, πάντα σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα, προστατεύεται η μητέρα και το έμβρυο.

Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι το μεγαλύτερο δώρο που κάνει η φύση στη μητέρα κι εκείνη με τη σειρά της στο παιδί της. Πρόκειται για υπερτροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά και υγρά που χρειάζεται το βρέφος για την ανάπτυξη του.

Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του Μαστού

Ο Οκτώβρης του Καρκίνου του Μαστού Με φόντο το Ροζ της Ελπίδας! Ο Οκτώβριος έχει χρώμα ροζ. Το ροζ της ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες που